Kostka królowej

Królewskie ciasto dla tych co uwielbiają ciasta z kremem. Lekkie mimo, że kremowe. Po pierwszym kęsie stało się jednym z moich ulubionych deserów. Mascarpone, nutella i śmietana kremówka to moje ulubione składniki i to między innymi z nich składa się to ciasto. Jest przyjemne w robieniu bo bez pieczenia. Wystarczy przygotować herbatniki i krem, którym je przełożymy. Odstawiamy do lodówki i po paru godzinach jest gotowe. Gwarantuję, że jeśli zdecydujecie się zrobić kostki królowej nie pożałujecie 😉

 

 

 

Składniki (na średnią blachę):

* duże opakowanie herbatników

* 250g mascarpone

* 3 łyżki nutelli

* 12 żółtek

* 4 szklanki mleka

* 2 szklanki śmietany kremówki (36%)

* 150g cukru

* 2 op. cukru waniliowego

* 2 łyżki mąki pszennej

* 6 łyżek mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

* kakao do posypania

 

Wykonanie:

Żółtka, obie maki i szklankę mleka  mieszam ze sobą tak aby nie powstały grudki. Pozostałe mleko gotuje z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodaję śmietanę kremówkę, mieszam i powtórnie doprowadzam do wrzenia. Teraz dodaję wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję aż powstanie aksamitna masa.

Dno blachy wykładam warstwą herbatnikową, którą smaruję połową wystudzonej masy. Teraz układam kolejną warstwę herbatników i na nią pozostałą część kremu i na nią kolejne herbatniki. Na koniec miksuję mascarpone z nutellą i smaruje nią wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto posypuję starta gorzką czekoladą lub po prostu przesianym kakaem.

Smacznego 😉

ciasto1

10 komentarzy do “Kostka królowej”

  1. Nazwa adekwatna do tego z czego ciasto się składa. Same pyszne warstwy i nie trzeba piec 🙂 bomba

Skomentuj Małgosia-napiecyku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.