Pancakes na jogurcie

davPyszne, lekkie i bardzo puszyste placuszki/pancakes na jogurcie naturalnym. Moje dzieci pochłaniają wszystkie na sucho ale uwielbiają je też z sosem cynamonowym. Największą ich zaletą jest to, że są banalne w przygotowaniu – kilka minut i gotowe.

Składniki:

  • 350g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • odrobina oleju do smażenia

Dodatkowo na sos:

  • 150g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

W misce mieszam jogurt, masło, jajka oraz cukier. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i energicznie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnie dodaję krople oleju rzepakowego i nakładam porcję masy łyżką. 1 łyżka ciasta = jeden placek. Smażę z każdej strony na bardzo małym ogniu do uzyskania złotego koloru.

Sos: Śmietanę mieszam z cynamonem i cukrem. Gotowym sosem polewam placuszki.

Pancakes podaję ze słodkim sosem i kwaśnym dżemem u mnie wiśniowy.

Smacznego 😉

dav

3 komentarze do “Pancakes na jogurcie”

Skomentuj Kulinarne Inspiracje Futki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.