Pyszne, lekkie i bardzo puszyste placuszki/pancakes na jogurcie naturalnym. Moje dzieci pochłaniają wszystkie na sucho ale uwielbiają je też z sosem cynamonowym. Największą ich zaletą jest to, że są banalne w przygotowaniu – kilka minut i gotowe.
Składniki:
- 350g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru brązowego
- odrobina oleju do smażenia
Dodatkowo na sos:
- 150g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki cynamonu
- cukier do smaku
Wykonanie:
W misce mieszam jogurt, masło, jajka oraz cukier. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i energicznie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnie dodaję krople oleju rzepakowego i nakładam porcję masy łyżką. 1 łyżka ciasta = jeden placek. Smażę z każdej strony na bardzo małym ogniu do uzyskania złotego koloru.
Sos: Śmietanę mieszam z cynamonem i cukrem. Gotowym sosem polewam placuszki.
Pancakes podaję ze słodkim sosem i kwaśnym dżemem u mnie wiśniowy.
Smacznego 😉
Bardzo smakowicie wyglądają i jakie pulchne 💛
Bardzo smaczne naleśniki! <3 Takie chcę jutro na śniadanie! 😀
Takie placuszki to zawsze i wszędzie 🙂 Uwielbiam 🙂