Kolejna wariacja na temat mielonych. Pulpety, kotlety, gołąbki bez zawijania…jak kto zwał tak zwał. Ważne, że smaczne
Przepis będzie na sporą porcję, z której wychodzi 9 dużych pulpetów. Bardzo smaczna alternatywa dla zwykłego obiadu, gdzie królują ziemniaki z surówką. Aromatyczne i wyraźne w smaku. Kminek nadaje specyficzny smak ale nie dominuje nad potrawą.
Składniki na pulpety:
* 500g mięsa mielonego indyczego
* 1 saszetka ugotowanego ryżu (125g)
* 1 duża cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* garść posiekanej natki pietruszki
* pół szklanki bułki tartej
* 1 jajko
* sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
* 1l bulionu warzywnego
* puszka pomidorów krojonych
* mały koncentrat pomidorowy
* łyżeczka kminku
* 2-3 liście laurowe
* sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Łącze ze sobą mięso mielone, ryż, posiekaną w drobna kostkę cebulę, pietruszkę, przeciśniety przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam (najlepiej ręką) i odstawiam na chwilę aby smaki się ze sobą połączyły.
Teraz przygotowuję sos. W dużym garnku łącze ze sobą gotujący się bulion z pomidorami oraz koncentratem. Po kilku minutach wrzucam do niego kminek, liście laurowe. Sole i pieprze dopiero na sam koniec gotowania sosu z pulpetami, wtedy jestem pewna, że nic nie będzie za słone i zbyt pieprzne.
W tym czasie kiedy sos gotuje się na małym ogniu formuję pulpety. Mocze dłonie w zimnej wodzie, dzięki czemu mięso nie będzie się przyklejało do dłoni. Formuję dość duże porcje mięsa na kształt kotletów mielonych. Każdy podsmażam na patelni na złoty kolor a następnie wrzucam je do gotującego się sosu.
Gotuję wszystko ok. 45 minut do miękkości pulpetów.
Gotowe! Smacznego

Jako dziecko bardzo nie lubiłam pulpetów. Dziś to mój ulubiony obiad mięsny
uwielbiam takie pulpety!!! pojawiają się u mnie przynajmniej raz w tygodniu
uwielbiam takie jedzonko! wygląda pysznie!
Lubię takie pulpeciki :))
Apetyczne!