Pulpety w sosie pomidorowym

img_9339 Kolejna wariacja na temat mielonych. Pulpety, kotlety, gołąbki bez zawijania…jak kto zwał tak zwał. Ważne, że smaczne 😉 Przepis będzie na sporą porcję, z której wychodzi 9 dużych pulpetów. Bardzo smaczna alternatywa dla zwykłego obiadu, gdzie królują ziemniaki z surówką. Aromatyczne i wyraźne w smaku. Kminek nadaje specyficzny smak ale nie dominuje nad potrawą.

 

Składniki na pulpety:

* 500g mięsa mielonego indyczego

* 1 saszetka ugotowanego ryżu (125g)

* 1 duża cebula

* 2-3 ząbki czosnku

* garść posiekanej natki pietruszki

* pół szklanki bułki tartej

* 1 jajko

* sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

* 1l bulionu warzywnego

*  puszka pomidorów krojonych

* mały koncentrat pomidorowy

* łyżeczka kminku

* 2-3 liście laurowe

* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Łącze ze sobą mięso mielone, ryż, posiekaną w drobna kostkę cebulę, pietruszkę, przeciśniety przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam (najlepiej ręką) i odstawiam na chwilę aby smaki się ze sobą połączyły.

Teraz przygotowuję sos. W dużym garnku łącze ze sobą gotujący się bulion z pomidorami oraz koncentratem. Po kilku minutach wrzucam do niego kminek, liście laurowe. Sole i pieprze dopiero na sam koniec gotowania sosu z pulpetami, wtedy jestem pewna, że nic nie będzie za słone i zbyt pieprzne.

W tym czasie kiedy sos gotuje się na małym ogniu formuję pulpety. Mocze dłonie w zimnej wodzie, dzięki czemu mięso nie będzie się przyklejało do dłoni. Formuję dość duże porcje mięsa na kształt kotletów mielonych. Każdy podsmażam na patelni na złoty kolor a następnie wrzucam je do gotującego się sosu.

Gotuję wszystko ok. 45 minut do miękkości pulpetów.

Gotowe! Smacznego 😉

img_9339

 

5 komentarzy do “Pulpety w sosie pomidorowym”

Skomentuj Luka Li Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.