Kolejna wariacja na temat mielonych. Pulpety, kotlety, gołąbki bez zawijania…jak kto zwał tak zwał. Ważne, że smaczne 😉 Przepis będzie na sporą porcję, z której wychodzi 9 dużych pulpetów. Bardzo smaczna alternatywa dla zwykłego obiadu, gdzie królują ziemniaki z surówką. Aromatyczne i wyraźne w smaku. Kminek nadaje specyficzny smak ale nie dominuje nad potrawą.
Składniki na pulpety:
* 500g mięsa mielonego indyczego
* 1 saszetka ugotowanego ryżu (125g)
* 1 duża cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* garść posiekanej natki pietruszki
* pół szklanki bułki tartej
* 1 jajko
* sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
* 1l bulionu warzywnego
* puszka pomidorów krojonych
* mały koncentrat pomidorowy
* łyżeczka kminku
* 2-3 liście laurowe
* sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Łącze ze sobą mięso mielone, ryż, posiekaną w drobna kostkę cebulę, pietruszkę, przeciśniety przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam (najlepiej ręką) i odstawiam na chwilę aby smaki się ze sobą połączyły.
Teraz przygotowuję sos. W dużym garnku łącze ze sobą gotujący się bulion z pomidorami oraz koncentratem. Po kilku minutach wrzucam do niego kminek, liście laurowe. Sole i pieprze dopiero na sam koniec gotowania sosu z pulpetami, wtedy jestem pewna, że nic nie będzie za słone i zbyt pieprzne.
W tym czasie kiedy sos gotuje się na małym ogniu formuję pulpety. Mocze dłonie w zimnej wodzie, dzięki czemu mięso nie będzie się przyklejało do dłoni. Formuję dość duże porcje mięsa na kształt kotletów mielonych. Każdy podsmażam na patelni na złoty kolor a następnie wrzucam je do gotującego się sosu.
Gotuję wszystko ok. 45 minut do miękkości pulpetów.
Gotowe! Smacznego 😉

Jako dziecko bardzo nie lubiłam pulpetów. Dziś to mój ulubiony obiad mięsny 😉
uwielbiam takie pulpety!!! pojawiają się u mnie przynajmniej raz w tygodniu 🙂
uwielbiam takie jedzonko! wygląda pysznie!
Lubię takie pulpeciki :))
Apetyczne!